12 februari > Rotterdam Design Prijs

Posted by on Feb 12, 2012 in Geblogd | No Comments

Wie wint de prestigieuze Rotterdam Design Prijs editie 2011? Zaterdag mocht ik bij het jurydebat zitten en kreeg zo een unieke blik achter de schermen. Een vaak gehoorde kritiek op de design prijs (en zoveel andere prijzen) is het appels-met-peren-syndroom, hoe kun je zoveel verschillends tegen eenzelfde meetlat leggen? Wat mij betreft een totaal verouderd bezwaar. Dit zijn post-postmoderne tijden, zo’n argument gaat echt niet meer op. Veelvormigheid is een uitgangspunt, geen uitzondering.
Dat appels-met-peren geldt overigens ook voor elke jury, maar daar hoor je dan weer niemand over. Notitie gemaakt tijdens het urenlange jury-overleg en dat als basis gebruikt bij het debat in Boijmans dat ik vandaag voorzat. Best een ingewikkelde klus: een publieke weergave van het jurydebat modereren zonder de winnaar prijs te geven. Is dat gelukt? Kijk maar op http://vimeo.com/36927412.
De winnaar kan ik inmiddels bekend maken: Rietveld Landscape met Vacant.nl. Geweldig project dat wijst op de tandenknarsende leegstand van zoveel ruimte in dit kleine land. Een stad van blauwe piepschuim gebouwen toont een wereld van mogelijkheden. Vanuit mijn drie bij vier woonkamer in Amsterdam fantaseer ik over lege fabrieken met groots schrijfatelier-appeal. Laat ons erin! Rietveld Landscape is er hoe dan ook met hun statement in geslaagd dit heikele punt (opnieuw) op de politieke agenda te zetten. Of wat design al niet teweeg kan brengen.

Leave a Reply