11 december> Wat nu?


Gisteren de laatste voorstelling gezien van Wat is het nu door De mug met de gouden tand. Actrice Lineke Rijxman in topvorm: krachtig, twijfelend, vol charisma en overgave. De voorstelling was geinspireerd op het boek De Barbaren van Alessandro Baricco waar, jaja, ook de serie Sarah’s Barbaren mee speelt. Maar dan op een heel andere manier. Rijxman hekelt de oppervlakkigheid van ‘een’ Sylvie Meis, de hapklare klassiek van Andre Rieu en waarschuwt ons eigenlijk voor de komst van de barbaren; je weet wel, die oppervlakkige uitgeholde niet kunstzinnige musicalminnende snelverbruikers van cultuur die het voor de elite helemaal gaan verpesten. Ik heb Baricco anders gelezen: hij beschrijft de barbaren, maar ook hoe we vooral niet bang moeten zijn voor hun komst. Met alle culturele verschuivingen, komt verandering en ook verbetering. Ik verliet Linekes theaterzaal met een pessimistisch gevoel, terwijl Baricco me vervult met hoop en opwinding over al het culturele wat komen gaat. Na afloop geborreld in een kroeg vol werkloze acteurs, waardoor Linekes pessimisme me alsnog te grazen nam. Pessimisme van een andere aard, want Ruttes barbaren zijn veel en veel gevaarlijker dan die van Baricco!

Wie meer wil horen: over dit onderwerp hou ik een keynote speech in de Amsterdamse Stadsschouwburg, op 12 januari. Kijk op www.commotie.nu.

Leave a Reply