2 november > Playing


Bij een maaltijd aan het IJ, gebrainstormd over mightysociety10 met regisseur/schrijver Eric de Vroedt en acteur Bram Coopmans. Over Indonesie, de toekomst in het Oosten, het falen van Europa en de onvermijdelijke behoefte om van je leven een verhaal te maken. Want die drang is er: naar continuiteit, samenhang, daardoor begrijpen en, zo zegt Amerikaans schrijfster Toni Morrison, verwerken. Haar boek Playing in the Dark heeft me gegrepen. Want de geschiedenis is ook een verhaal. Dat op duizend manieren verteld kan worden. Wie is toch die man met dat keurige strikje in het midden van de foto? Een mooie jongen uit Batavia. Een succesvol jazztrompetist. Een dode in het Jappenkamp. Opa van Eric. Het valt me op hoe onschuldig we mensen uit het verleden vaak vinden. Oude foto’s, met hun doffe vlekken en kreukelrandjes roepen weemoed op. Mededogen, haast. Wonderlijk. Cartooneske verschijningen uit het verleden die zichzelf toen net zo serieus namen als ik mij vandaag.
www.mightysociety.nl

Leave a Reply