30 september > Macht


Heerlijk in de zon gebrainstormd over een verhaal voor maandblad Red over machtige vrouwen. Heeft het woord ‘macht’ nog steeds dat zure bijsmaakje? Of is het tegenwoordig juist sexy? Vrouwen vallen bij bosjes voor types als Bill Clinton en Nicolas Sarkozy. Terwijl die laatste toch, laten we eerlijk zijn, een weinig feestelijke kabouter is. Geeft allemaal niks, want zijn machtige positie compenseert alles – getuige die beeldschone vrouw aan zijn arm. Macht is een ijzersterk afrodisiacum. Maar werkt dat ook zo bij, zeg, een Merkel of Kroes? Daarnet beweerde een vriendin dat mannen liever macht inzetten en vrouwen beter zijn in het ‘uitvoeren van invloed’. Maar is dat niet een soort van zaaien zonder te oogsten? Wel het werk, niet de credits? Naast mij op tafel liggen de biografieen van Margaret Thatcher, Hillary Clinton en Ayaan Hirsi Ali; benieuwd hoe zij het zien.

Leave a Reply