22 september > Sherman

Posted by on Sep 22, 2011 in Geblogd | No Comments


Vandaag beginnen aan een stuk voor Hollands Diep over New Yorks kunstenares Cindy Sherman, een van de grote inspiratiebronnen van Sarah Maple en een barbaar avant-la-lettre. Ze maakt zelfportretten, foto’s. Ze plaatst zichzelf in scenes, het lijken net film stills. Je denkt: welke film was dat ook alweer? Een wulpse vrouw met schort in de keuken (Sophia Loren?), een blonde femme fatale in een dure huiskamer (Tippi Hedren?). Je kent de beelden maar kunt ze niet plaatsen want de stills verwijzen naar een film die niet bestaat. Holle beelden. Filosoof Baudrillard noemde het: spelen op de overblijfselen van oude cultuur. Schrijver Baricco noemt het: nieuwe cultuur. Ik noem het: cliche’s. Zo vaak gezien. Maar juist daarom: zo verdomd interessant.

Leave a Reply