8 juni > Melodrama

Posted by on Jun 9, 2011 in Geblogd | No Comments

Morgen gesprek met Tom Lanoye, taalgoochelaar. Voor Toneelgroep Amsterdam schreef hij De Russen! waarin hij werken van Tsjechov verweeft. Platonov en Ivanov, twee personages uit de gelijknamige jeugdwerken van Tsjechov lopen elkaar voor de voeten. Benieuwd wat de Russische kruidenierszoon-met-een-brilletje daarvan zou vinden? Tsjechov was falikant tegen preken, iets waar Lanoye bepaald niet voor terugdeinst. Trouwens, woorden herschrijven een eeuw nadat ze zijn geschreven: waarom zou je? Daarover zegt Lanoye: ‘Terecht of niet, opnieuw waart het besef rond dat we leven in een scharniermoment, van het ene tijdvak naar een heel ander. En dat roept, bij voorbaat, een gevoel op van groot maar onbestemd verlies. Een scherpe onvrede, waarin het tegelijk heerlijk zwelgen is. Het moderne melodrama.’ Ik herken het. Tsjechov voor mij is: passief hunkeren. Maar of dat is wat we vandaag en masse doen? Weinig schrijvers, toe maar, mensen, zijn zo productief als deze Belg. Wat voor ervaring heeft hij nou met zwelgen? Morgen weet ik het.
Zondag 19 juni, Holland Festival, De Russen! Toneelgroep Amsterdam in een regie van Ivo van Hove.

Leave a Reply