5 juni > Jonge honden

Posted by on Jun 6, 2011 in Geblogd | No Comments

Een stoffig keldertje op het Amsterdamse Prinseneiland. Hier repeteren de ‘erfgenamen’ van Fela Kuti. Ze zijn nog nat achter de oren, de jongens van Jungle by Night. Maar ze omarmen seventies Afrobeat. Voor de Holland Festival special over Fela Kuti filmden we een zondagse repetitie. De negenkoppige band swingt, dat is zeker. Toch knaagt er iets. Ik vraag me af: wat heeft het niks-aan-de-hand-leven van een Amsterdamse achttienjarige nou te maken met de Nigeriaanse strijd van Fela? Kun je zijn Afrobeat zomaar als huls gebruiken? Wankelt ze niet zonder de politieke lading? Vorm en inhoud: ze waren toch een? In het interview geven de jongens er hun eigen draai aan: het gevoel van Afrobeat, dat telt. Het hart. Of je nu verkeert in de uitzichtloze armoede van Nigeria of op een prinselijk eiland in Amsterdam.
Kijk, luister en oordeel zelf: uitzending Holland Festival Journaal 2011, VPRO/NTR, aanstaande zondag, 19.40uur, Nederland 2.

Leave a Reply